Depresyon ruh sağlığı problemlerinin gribi nezlesi gibidir. En çok rastlanan ruh sağlığı problemlerinin başında gelir. Peki depresyon yaşadığımız zaman hayatımıza ve benliğimize neler olur?
Depresyon yaşayan insanın zihni sanki bir virüs bulaşmış gibidir ve bu virüs sanki olumsuzluklar diyarından gelmiş gibidir. Depresyonu Hayata ve kendimize bakışımızı değiştiren hep olumsuz taraflara odaklandığımız bir virüs olarak adlandırabiliriz. Kişi dünyayı daha önce gördüğü gibi görmemeye başlar eskiden ona zevk veren şeyler artık zevksiz hale gelmiştir ya da onu rahatsız ediyordur. Bundan dolayı sanki farklı bir dünyaya geçiş yapmış gibidir ve bu dünyada güzel mutluluk verici bir şey yokmuş gibi gelir. İşte böylece depresyon hayatımıza girdiğinde kendimizi ve çevremizi olumsuz algılamaya ve adlandırmaya başlarız. Bundan dolayıdır ki kişi sürekli bir suçluluk duygusu içine girer. Daha önceden yaşadığı yaptığı her şeyi göz önüne getirip geçmişle ilgili “ben bunu yapmasaydım böyle olurdu ya da bunun sebebi benim bütün kötülüklerin sebebi benim ve ben yetersizim” diye düşünebilir. Bu suçluluk duyguları bazen çevresindeki insanlara yönelik de olabilir. “Ben kötü bir anneyim ve çok depresifim.” “ Ben kötü bir eşim ve eşim böyle depresif bir kişiyle hayatına nasıl devam eder?” tarzında düşüncelerde geliştirebilir.
Sonrasında kişi ilgisini kaybetmeye başlar ve bunun anlamı eskiden ilgi duyduğumuz şeyleri yapmaktan artık hoşlanmıyor oluşudur. Depresyonu olan kişiler yavaş yavaş kendilerini izole ederler, sosyal dünyadan ayrılmaya çalışırlar. Bazen farkında olarak bazen farkında olmayarak arkadaş çevrelerinden, ailelerinden kendilerini izole eder ve onların çağrılarını reddetmeye başlayabilirler. Bu durum sosyal ilişkileri zayıflatır.
Johann Wolfgang von Goethe tarafından yazılan “Genç Werther'in Acıları” adlı kitapta geçen bir cümleyle örnek verecek olursak “Çokça bir daha uyanmamak dileğiyle, hatta umuduyla yatağa uzanıyorum: ve sabahleyin gözlerimi açıp, yine güneşi görünce, perişan oluyorum.” tarzında söylemleri depresyonu olan bireylerden sıkça duyabiliyoruz
Depresif bireyler bir süre sonra yıkanmak ve kişisel hijyen konusunda bile sıkıntılar yaşamaya başlayabilirler. Depresyon kişinin kendini değerli bulmasını ve beğenmesini de engellemeye başlar. Eskiden kendini seven aynaya baktığında kendini değerli hisseden kişi, bir süre sonra aynaya baktığında başka biriymiş ve hiç beğenilmeyen bir kişiymiş gibi hissedebilir. Kendini olabildiğince değersiz ve sevilmeyen biri gibi algılamaya başlayabilir. Elazığ Depresyon belirtilerinden bir diğeri ise aşırı yemek yeme ya da yemekten kaçınma şeklindedir. Uyku düzenimizdeki bozulmalarda bazen depresyona işaret edebilmektedir
Depresyonun kişiyi ve günlük hayatın işlevselliğini etkilediği durumlarda uzman desteği alınması önerilir.
Elazığ Psikolog | Depresyon | Elazığ Bireysel Terapi | Elazığ Bayan Psikolog