Danışan ve terapistin yüz yüze olmayan online bir platformda yaptıkları görüşmelere denir. Yüz yüze terapi kadar etkili olduğu araştırmalarca ortaya çıkmıştır.Yüz yüze terapideki kurallar ve etik sınırlar online terapide de geçerlidir. Yüz yüze terapi de kullandığımız birçok metot online terapide de kullanılabilmektedir. Terapist ve danışan ortak bir gün ve saat belirler ve o saat boyunca hem danışan hem de terapistin sessiz ve izole, internetin olduğu bir ortamda olması çok önemlidir. Online terapi sürecini normalde ruh sağlığı uzmanının ofisine giderek, yüz yüze yaptığınız görüşmeyi bir bilgisayar veya tablet aracılığıyla yapmanız şeklinde düşünebilirsiniz. Online konuşma servislerinden olan Skype ve Zoom programları her marka bilgisayar ve tabletle uyumlu olduklarında biz ruh sağlığı uzmanlarının online terapi sürecinde en çok tercih ettiğimiz programlardır. Ancak istek üzerine tercih edilen başka bir program kullanılarak da seanslar yürütülebilmektedir.
Online Terapi Hangi Konularda Daha Avantajlıdır?
COVID-19 önlemleri kapsamında karantinada olan veya evden terapi almak isteyen bireyler
Yurt dışında bulunan, ana dili olmaması sebebiyle o kendi ülkesinden terapi almak isteyenler
Şehir dışında yaşayıp, gidiş geliş yapmayan bireyler.
Fizyolojik sebeplerden (engelli olmak, yatan hasta olmak v.b.) dolayı seyahat yapamayan bireyler
Psikososyal sebeplerden (depresif belirtiler sebebiyle evden çıkmak istememek, terapi sürecinin gizli kalmasını istemek, varsa bebeğini yalnız bırakamamak v.b.) dolayı lojistik problemi yaşayan bireyler
Açık alan korkusuna sahip olan bireyler.
Zaman problemi sebebiyle (uzun çalışma saatleri, yoğun tempo v.b.) terapiye vakit ayıramayan bireyler Online Terapi (Online Psikoterapi) sürecini rahatlıkla tercih edebilir.
Online Terapi Hangi Durumlarda Uygun Değildir?
Psikiyatrik atak veya psikiyatrik kriz durumları için uygun değildir.
Psikotik bozukluk öyküsü olanlar için uygun değildir.
Disosiyatif bozukluklar için uygun değildir.
18 yaşın altındaki kişiler için uygun değildir.
İntihar düşünceleri ve kendine zarar verme gibi durumların varlığında uygun değildir.
Bireyin başkalarına zarar verme olasılığının olduğu durumlar için uygun değildir.
Online Terapi Mesleki Olarak Kabul Edilmiş ve Yasallaştırılmış mıdır?
Ülkemizde Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği'nin 7.4 numaralı maddesinde Geleneksel olmayan Psikoterapi Ortamları başlığı altında sınıflandırılmış olup "Online Terapi" adıyla tanımlanmaktadır (Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği). Online Terapi, aynı zamanda Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından da kabul edilmiş bir yöntemdir. Elazığ Psikolog olarak sizler için buradayız.