Oyun nedir
Çocukların kelime repertuarı yetişkinler kadar zengin değildir. Çoğu zaman duygu ve düşüncelerinin farkında olmayabilirler ve ifade edemeyebilirler. Bu nedenle kendilerini oyuncaklar üzerinden anlatır. Yetişkinler için konuşma ne ise çocuklar içinde oyun aynı şeydir. Oyuncaklar çocukların kelimeleri, oyunu ise ne anlatmak istediğidir. Çocuklar, oyun sayesinde kendileri için daha az riskli ortamlarda öğrenme olanağı bulurlar.
Çocuğun kendisini ifade etmesi, kuralları kendi deneyimleri ile öğrenme yöntemi, hayal ile gerçek arasında bir köprü, çocuğun iç dünyasının dışa vurumudur. Çocuğun sosyal ve ahlaki değerleri öğrendiği bir alandır.
Çocuğun zeka, beden ve kişilik gelişimini sağlayan en ideal ortamdır. Çocuğun sosyalleşmesine aracıdır. Çocuğun uyum sağlamasına yardımcıdır. Yenilik ve değişiklik arzusuna verilen bir cevaptır. Oyun genel anlamda çocuğun kişiliğini bütünüyle etkileyen bir faaliyettir.
Oyun terapisi çocuklarda görülen ruhsal problemlerin, davranış sorunlarının bu alanda eğitim alan uzman kişi tarafından oyun ve oyuncaklar aracılığıyla tedavi edilmesi, iyileştirilmesidir. Oyun terapisi özeldir çünkü terapistler çocuğu bir birey olarak görürler. Çocuğun düşünce, his, inanç ve fikirlere saygı duyarlar. Oyun terapisti çocuğa
Yalnız değilsin, seninleyim
Seni duyuyor, görüyorum
Seni anlıyorum
Sana değer veriyorum gibi mesajlar verir.
Terapist oyun yardımıyla çocuğun iç dünyasını yaşadığı (korku, öfke, kaygı, kıskançlık hayal kırıklıkları vs) yoğun duyguların oyuncaklara ve oyuna aktarımı gerçekleşir. Terapist oyun üzerinden çocuğun kendisini ifade etmesine yardım eder. Çocuğun olayları anlaması, baş etme becerilerini geliştirmesi ve olumlu benlik algısının gelişimine yardımcı olur. Yetişkinlik çağında gerekli olan becerileri çocuğa öğreten oyundur. Oyun ile içgüdüler eğitilir ve oyunda tekrar pekişir. Çözülmeyen sorunların birçoğu oyun terapisinde çözülür. Oyun terapisi, çocuğun gelişimini sağlayan işlevsel bir durumdur. Öyle ki çocuk geçmişteki hayal kırıklıklarını, heyecan hayallerini oyuna çeşitli yönden getirirken bu çocuğun duygu boşaltımına ve rahatlamasına neden olur. Burada oyun terapistinin en önemli işlevi; çocuğun koşulsuz, olduğu gibi kabul edilerek, büyümesi ve gelişmesi için gerekli ortamı sağlamaktır. Oyun terapisinde çocukla kurulan terapötik ilişkinin niteliği, iyileşmeyi sağlamada önemli bir etkendir.
Oyun terapisi çocukla terapist arasında kurulan aynı zamanda çocuğun oynayarak kendi iç dünyasını keşfettiği, bir ilişki süreci olarak yorumlanabilir. Bu süreç aynı zamanda terapiste çocuğun iç dünyasını, yaşantılarını ve duygularını anlama fırsatı vermektedir. Oyun terapisine ne zaman başvurulur?
Oyun terapisi 2 yaşından 12 yaşa kadar her çocuğa uygulanabilir. Çocuklarda var olan travma, depresyon, kaygı, korku, agresif davranışlar,kayıp, anne-baba boşanması, özgüven problemi, sosyal beceri bozukluğu, takıntılar, beslenme problemleri, uyku ve birçok davranış problemlerinde en başarılı psikoterapi yöntemlerinden biridir. Oyun terapisi günlük oyundan farklı mıdır?
Oyun terapisi 1900’lü yıllardan itibaren başlamıştır. Çocuklar için oyun otomatik, eğlenceli, dış ödüllere bağlı olmayan gönüllülük esasına dayanan bir eylemdir. Oyun terapisi oyun odasına özgü oyuncaklar ile sağlanır. Çocuğun oynadığı oyun her zaman aynıdır fakat çocuğun oynadığı oyunlar ve semboller terapist tarafından yorumlanır. Oyun terapisti, çocuğun kurduğu oyundan yola çıkarak çocuğun iç dünyasını ifade etmesine olanak sağlar. Neden oyun terapisi?
Yetişkinler nasıl psikoterapi seanslarında duygu ve düşüncelerini ifade ediyorlarsa çocuklarda duygu ve düşüncelerini oyun terapisi seanslarında oyuncaklar aracılığıyla dile getiriyorlar. Çocuklar için 45 dakikalık seans süresi boyunca oturmaları çok zor bu nedenle oyunla dile döktüklerini anlamlandırmak dah…
Oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların duygusal olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılır. Oyun terapisinde terapist çocuğun kendisi ve çevresiyle kurduğu ilişkilerle ilgili, olumsuz bir şekilde tecrübe ettikleri negatif duygu ağırlıklı olayları oyun sırasında ifade etmesine yardım eder. Uzman bir oyun terapistinin katkılarıyla oyun sırasında çocuklar kendi sorunlarına daha sağlıklı çözümler geliştirirler. Elazığ Oyun Terapi | Çocuklarda Davranış Bozuklukları | Elazığ Pedagog